Houblonesse, een edel streekproduct

Wanneer de subtiele smaken van hopscheuten samenkomen met andere natuurlijke aroma’s, ontstaat een edel huwelijk dat elke fijnproever bekoort. ‘Houblon’ en ‘duchesse’ versmelten samen tot Houblonesse, een exclusief en ambachtelijk merk dat de hopscheuten tot de adelstand verheft.

Het witte goud van Poperinge

Hop is alomtegenwoordig in de streek rond Poperinge. En wie hop zegt, denkt meteen aan bier. Maar hop kent intussen veel meer toepassingen. De hopscheuten – de jonge uitlopers van de hopplanten die in het voorjaar geoogst worden – zijn een ware delicatesse. Gegeerd door topchefs en fijnproevers, worden ze het ‘witte goud’ genoemd. De hopscheuten worden met de hand en heel veel zorg geplukt. Een arbeidsintensief en tijdrovend werk dat er een kostbaar en exclusief product van maakt.

Zeg niet zomaar hop tegen hopscheuten

Velen denken (onterecht!) dat hopscheuten een bittere smaak zouden hebben. Dat misverstand komt doordat de scheuten verward worden met de hopbloemen. Die laatste worden verwerkt in bier en zorgen voor de bittere smaak. Hopscheuten zijn de jonge uitlopers van de hopplanten en hebben een verfijnde, heel subtiele, aardse smaak. En die vind je terug in de producten van het Houblonesseassortiment. Voor de Houblonesseproducten gebruiken we het harde, vezelachtige deel van de hopscheut.

In ‘t kort

Houblonesse, dat is

Het authentieke van de Westhoek, handmatig en ambachtelijk verwerkt in eerlijke producten

Een innovatieve invulling van een rijke streektraditie

Een edel en kwalitatief premiummerk voor meerwaardezoekers

Maatschappelijk verantwoord ondernemen met mensen die moeilijker in het reguliere circuit een kans krijgen om hun talenten te ontplooien

Een bijdrage aan de circulaire economie door te werken met een reststroom, de stengels van de hopscheuten die anders weggegooid zouden worden

Knowhow meets savoir-vivre

In een regio die gekend is voor zijn Bourgondische levensstijl, liggen de lekkernijen voor het rapen. Maar hoe weet je welke smaakcombinaties een voltreffer zullen zijn?

In samenwerking met kennisinstellingen als de hogeschool VIVES en het Brugse Foodpairing, ging maatwerkbedrijf Sowepo vzw op zoek naar aroma’s die de subtiele smaak van de hopscheuten versterken.

Uit deze zoektocht kwamen koffie, alcohol, karamel, vetten (bijv. kazen) en chocolade als smaakversterkers naar voren.

Die smaken komen dan ook terug in het Houblonesseassortiment, waarin het exclusieve karakter en het intensieve handwerk van de hopscheutenteelt helemaal tot hun recht komen.

Welkom bij Houblonesse

Deze site bevat enkele alcoholische producten. U moet 18 jaar of ouder zijn om alcohol aan te kopen in België.

×