Waar veerkracht en duurzaamheid hand in hand gaan

“Never waste a good crisis”, zei Winston Churchill ooit. Want hoewel crisissen ontegensprekelijk leed met zich meebrengen, bieden ze ook kansen. Ze dagen ons uit om onszelf opnieuw uit te vinden en met dubbele veerkracht de toekomst tegemoet gaan.

En dat is exact wat we bij Sowepo vzw gedaan hebben na de financiële crisis van 2008. Trouw aan onze missie om via arbeid onze doelgroepwerknemers zoveel mogelijk zin, structuur, identiteit en een plaats in de maatschappij te verschaffen.

Toen ons ondernemingsmodel en onze omzet onder druk stonden, bleven we niet bij de pakken zitten, maar startten we onze zoektocht naar een nieuw product dat ons zou toelaten onze mensen te activeren in plaats van ze op non-actief te zetten. Een product ook dat het gastronomische erfgoed van onze streek eer aandoet.

Foodsavers avant la lettre

In die zoektocht konden we rekenen op de steun en expertise van VLAIO en VIVES Hogeschool. Het smakelijke resultaat van die samenwerking is Houblonesse geworden: een ambachtelijk streekproductengamma op basis van hopscheuten.

Met Houblonesse slaagden we er niet alleen in onze mensen hun talenten te laten ontplooien, we gingen ook resoluut de weg van de circulaire economie en de korte keten op.

Een product dat voorheen weggegooid werd – het harde, vezelachtige gedeelte van de hopscheuten – kreeg een nieuwe bestemming en werd voortaan gebruikt als grondstof voor de kwalitatieve producten van Houblonesse. Zo werden we ‘foodsavers’ avant la lettre.

Ons verhaal

Win-win

De opbrengst afkomstig uit de verkoop van de Houblonesse producten ondersteunt onze missie. Deze tegoeden worden integraal aangewend voor de verdere professionalisering van onze Houblonesse-activiteiten binnen Sowepo vzw.

Meer weten over onze vzw en haar andere activiteiten?

Welkom bij Houblonesse

Deze site bevat enkele alcoholische producten. U moet 18 jaar of ouder zijn om alcohol aan te kopen in België.

×