Houblonesse, de subtiele smaak van hopscheuten
verwerkt in edele en eerlijke streekproducten
Wanneer de subtiele smaken van de hopscheuten samenkomen met andere natuurlijke aroma’s, ontstaat een edel huwelijk dat elke fijnproever bekoort. ‘Houblon’ en ‘duchesse’ versmelten samen tot Houblonesse, een exclusief en ambachtelijk merk dat de hopscheuten tot de adelstand verheft.
Hop is alomtegenwoordig in de streek rond Poperinge. En wie hop zegt, denkt meteen aan bier. Maar hop kent intussen veel meer toepassingen. De hopscheuten – de jonge uitlopers van de hopplanten die in het voorjaar geoogst worden – zijn een ware delicatesse. Gegeerd door topchefs en fijnproevers, worden ze het ‘witte goud’ genoemd. De hopscheuten worden met de hand en heel veel zorg geplukt. Een arbeidsintensief en tijdrovend werk dat er een kostbaar en exclusief product van maakt.
Velen denken (onterecht!) dat hopscheuten een bittere smaak zouden hebben. Dat misverstand komt doordat de scheuten verward worden met de hopbloemen. Die laatste worden verwerkt in bier en zorgen voor de bittere smaak. Hopscheuten zijn de jonge uitlopers van de hopplanten en hebben een verfijnde, heel subtiele, aardse smaak. En die vind je terug in de producten van het Houblonesse-assortiment.
In een regio die gekend is voor zijn Bourgondische levensstijl, liggen de lekkernijen voor het rapen. Maar hoe weet je welke smaakcombinaties een voltreffer zullen zijn? In samenwerking met kennisinstellingen als de hogeschool VIVES en het Brugse FOODPAIRING, ging Houblonesse op zoek naar aroma’s die de subtiele smaak van de hopscheuten versterken.
Uit deze zoektocht kwamen koffie, alcohol, karamel, vetten (bijv. kazen) en chocolade als smaakversterkers naar voren. Die smaken komen dan ook terug in het Houblonesse-assortiment, waarin het exclusieve karakter en het intensieve handwerk van de hopscheutenteelt helemaal tot hun recht komen.
KOFFIE
ALCOHOL
KARAMEL
KAZEN
CHOCOLADE